Ons verhaal


Waarom Gemoedsrust?

 

Op mijn 15e zag ik,  m’n moeder sterven na een slepende ziekte en onderging samen met de familie de (traditionele) begrafenis. Op die leeftijd je moeder verliezen, niet evident…


In 2000 kwam ons derde kindje, een dochtertje ‘Joke’, levenloos ter wereld. Omdat Inge, mijn vrouw, thuis wilde bevallen, werd ook Joke thuis geboren, daar werd de basis gelegd voor Gemoedsrust.


De begrafenisondernemer toen spoorde ons aan om Joke nog wat thuis te houden, zo hadden we onze dochter twee dagen en een nacht in ons midden. Meter, peter, grootouders en vrienden kwamen langs en zo werd Joke geen schim maar een kindje dat ze hebben kunnen zien, knuffelen en vasthouden in onze vertrouwde omgeving.  Er werd gebabbeld, gehuild en gelachen, gewoon thuis.


In aanloop van de afscheidsceremonie maakten we onder andere zelf een kistje en schilderden het samen met Dries en Cis, haar broertjes. We ervoeren in wat een bijzondere modus je bent in zo’n situatie. Wat een energie er in je zit om met het afscheid bezig te zijn en welke deuren er geopend worden omdat je een ‘speciale’ manier van uitvaart wil uitwerken.


Omdat we het afscheid van onze dochter op deze wijze konden ervaren, hebben we aan deze jammerlijke periode een positief gevoel overgehouden.


Gek toch eigenlijk, dat een overlijden dat je niet als een dertien in een dozijn wil benaderen, niet doodgewoon is, maar speciaal?

Onlangs besliste een kameraad als een broer voor me om uit het leven te stappen. 8 jaar geleden was hij via ons met het dorp in contact gekomen, hij werd cafébaas van de dorpskroeg. Allerlei persoonlijke muizenissen zorgde er jammer genoeg voor dat hij in een neerwaartse spiraal sukkelde en zelf besliste…


De gedachte dat hij met stille trom gecremeerd zou worden en dan uitgestrooid in een andere stad, kon ik niet verdragen. Door mijn professionele contacten kon ik samenwerken met een uitvaartverzorger uit de streek en zo de begrafenis grotendeels zelf uitvoeren. Verzorging, opbaring, groetmoment en de afscheidsceremonie.


We hebben naast onze woning een schuur die we als polyvalente ruimte gebruiken. Met de hulp van onze kinderen bouwden we de ruimte om tot een plek waar het dorp hem een laatste keer kon groeten. Het was zaterdag 14u00 en meer dan 300 mensen passeerden om hem een laatste eer te bewijzen. Rond 15u30 sloten we de poort en bleven de intimi achter. Een dertigtal mensen die tot 3u30 ’s nachts, gehuild, gelachen en gedronken hebben bij de kist. De kist werd vol geschreven met fijne woorden en tekeningen, prachtig. Een afscheid zoals het een cafébaas betaamt, hij zou tevreden geweest zijn.


              ' Zo mooi en met oog voor detail, bedankt om hem zo te eren'


De mooie tot zeer mooie reacties nadien maken dat we nog meer overtuigd zijn dat we een goede bagage hebben om mensen te begeleiden om op een mooie, huiselijke, vriendelijke, open en ecologische wijze afscheid te nemen.


Geïnspireerd door al deze louterende ervaringen met afscheid nemen, willen we anderen helpen om dit op eenzelfde persoonlijke wijze te kunnen doen .


Die enkele dagen tussen overlijden en het definitief begraven zo waardevol mogelijk invullen, of bij leven een mooi afscheid vastleggen en voorbereiden, het geeft gewoon ‘Gemoedsrust’.


Twee jaar lang volgde ik theorie- en praktijklessen en behaalde met vrucht het getuigschrift 'begrafenisondernemer'.


Ondertussen konden we al jonge mensen helpen bij het verlies van hun kindje.

Door de wijze van afscheid werden er toch kostbare herinneringen opgebouwd rond hun tweede kindje. Het zelf maken van het kistje, foto's met het nieuwe gezinnetje, zelf hun kind in de kist leggen, het schrijven van teksten en vormgeven aan het afscheid deed hen en hun naasten veel deugd.


          ' Bedankt dat we steeds op onze beslissing konden terugkomen,

                      we zijn blij dat we bij jullie zijn terecht gekomen '


De papa van een goede vriendin kon mede door onze begeleiding thuis sterven en thuis blijven tot de dag voor de crematie. Kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en buren konden hem in zijn vertrouwde omgeving een laatste keer groeten. Prachtige vogeltjes werden gemaakt en gebruikt tijdens de uitvaart. Omdat wij de beslommeringen en de formaliteiten oplosten, had het gezin de tijd om door foto's te gaan, verhalen opnieuw te beleven, hun Vake te eren. De zoon, schoonzonen en neefjes droegen de kist de aula binnen met de draagbaar,, heel sereen.


           ' Dit was de mooiste uitvaart dat ik ooit meemaakte, bedankt '


 


gsm: 0468 11 33 11


Broedersblok 31 3300 Hakendover


welkom @ gemoedsrust.be


rek: BE84 7350 4950 6259


btw BE 0733 372 656